Terug

Wie weet een Ford Dearborn Wood Bros 16- getrokken combine?

Keesjan Wardenaar

Hallo,

 

In de jaren 1960-1975 kwam ik geregeld op bezoek bij mijn Opa Jacob Eriks aan de Grote sloot 269 in Schagerbrug. We gingen er ook vaak logeren; we woonden in de buurt: eerst Barsingerhorn later Hoorn.

Mijn Opa had in Schagerbrug een gemengd bedrijf in een gepachte stolpboerderij met een dubbel vierkant met ik denk een koe of 35. Tevens hoorde daarbij een koeien'boet' waarin s'zomers de koeien gemolken werden en een trekker'boet'. In die trekker-boet stonden alle werktuigen die hij gebruikte, zoals een trekker, ploegen, eggen, zaaimachine, maaimachine, schotelstrooier, pendelstrooier, hooihark, zelfbinder, en zowaar een imposante getrokken combine: een Ford Dearborn Wood Bros 16-? combine met een hulpmotor en een opzakinrichting. 

 

Daarbij verbouwde hij diverse soorten graan, aardappelen, peen enzovoorts. Deels voor eigen gebruik, maar het graan ging voor de handel. Ik logeerde er vaak en hielp dan m'n opa zoveel als kon. Hij vond het prachtig. Hij heeft geen eigen zonen gehad, die hem op konden volgen, dus richtte hij zich op zijn vele kleinzonen, waarvan ik de oudste was. Elk jaar verbouwde hij wel een paar percelen graan en ik hoopte steeds weer dat ik het zou meemaken dat het graan gedorst moest worden. Echter dat leek er wel nooit van te mogen komen. Ik heb veel mee mogen werken en trekker mogen rijden. Ik hielp met mestverspreiden, hooi ophalen, koeien ophalen en vergezelde m'n opa bij het zaaien, wiersen, eggen en kunstmeststrooien. Dat alles met de Allis Chalmers B, waarbij ik dan omgekeerd op een kussen op de stuurstang plaats mocht nemen.

 

Echter het maaidorsen met de getrokken combine heb ik nooit mee mogen maken. Later liet hij dat steeds door een loonwerker doen met een zelfrijdende combine. De getrokken Ford Dearborn Wood Bros 16-? combine was van ongeveer 1950 en was destijds met de Marshall hulp naar Nederland gekomen. Volgens mijn tantes is de combine in zijn hele leven slechts 2 keer gebruikt. Daarbij die 2 keer is de combine steeds blijven steken in het land door de natte ondergrond en een te lichte trekker, toen een Steyer 80a. Dat en mogelijk andere redenen heeft hem later steeds doen besluiten de loonwerker te laten komen. 

 

Ik heb altijd veel gespeeld in de trekkerboet waar alle werktuigen stonden, maar ik heb het gebruik van de combine nooit mee mogen maken. In mijn verbeelding was het een heel groot breed, hoog en log ding met een eigen motor. Het ding bleef lang in mijn herinnering, maar kon me aanvankelijk het merk en type niet herinneren. Inmiddels is mijn Opa overleden eind tachtiger jaren en de combine is vlak voor z'n dood verdwenen doordat de trekkerboet omver waaide, waarin de combine geparkeerd stond. Niemand weet waar het ding gebleven is; misschien is hij wel verschroot in bijna nieuwstaat. 

 

Inmiddels weet ik het merk en type, heb foto's gevonden alsmede werkplaatshandboeken en verkoopbrochures: het gaat om een Ford Deraborn Wood Bros 16 getrokken combine met hulpmotor en afzakinrichting.Ze zijn er echter ook met aftakasaandrijving geweest en/of met graantank en elevetor.

Mijn vraag aan u is:
 • Weet u waar deze combine gebleven is?
 • Weet u wie er nog zo'n Ford Dearborn Wood Bros Combine heeft, zodat ik er eens langs kan gaan om foto's te maken en de sfeer weer even in me op te kunnen nemen? 
 •  

  Met vriendelijke groet,

   

  KeesJan

   

   

    


  3 Antwoorden

  Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

  Volgens mij staat zoon kombinatie in Opheusden bij de jaarmark.

  Je zou hiervoor Jan van Dam is voorzitter van de oude tractoren clup kunnen benaderen

  Zijn mechanisatie bedrijf heet Damcon en zit in Opheusden


  Antwoord van Keesjan Wardenaar

  Hr de Vree, dank voor uw moeite om te reageren. U bent de eerste die reageert. Ik zal DAMCO benaderen. Als u geinteresseerd bent in de foto's, mail ik u die even toe. Mvg Keesjan Wardenaar, Oude Meer.


  Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

  Hoi Kees Jan

  Ben te druk met gewone dingen dus je hoef ze niet te Mailen

  Groetend Sander de Vree